Ned, Feb 28, 2021
EU

Press release

Četvrtak, 28 Kolovoz 2014 10:34

 

 

 

Povodom završetka projekta „Razvoj poslovne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kosa“, u utorak 02.09.2014. godine s početkom u 12:00 sati na ulazu u samu poduzetničku zonu održati će se svečano otvorenje Poduzetničke zone Kosa. Projekt je sufinanciran sredstvima EUEuropski fond za regionalni razvoj namijenjen razvoju poslovne infrastrukture. Ugovor o sufinanciranju između Grada Skradina i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) potpisan je 3. prosinca 2012. g. Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na 1.124.581,11 EUR-a, od čega je ugovorom predviđeno EU sufinanciranje 74,67% ukupnih troškova projekta, što iznosi 839.724,71 EUR-a.

Priprema izgradnje Poduzetničke zone Kosa u Ićevu započela je još 2002.g. s ciljem društveno-gospodarske revitalizacije i poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva na području Skradina, Šibensko-kninske županije i gravitirajuće regije. 2009.g. pokrenut je proces pripreme projekta „Razvoj poslovne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Kosa“ za financiranje iz pretpristupnih fondova EU za što je dobivena tehnička potpora tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Nakon uspješne aplikacije projekta „Razvoj poslovne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kosa“ odobreno je navedeno sufinanciranje dovršetka zone sredstvima EU u trajanju od 18 mjeseci.

Rezultati projekta su višedimenzionalni: povećanje kapaciteta u upravljanju projektnim ciklusom zaposlenika grada Skradina, jačanje kapaciteta s ciljem razvoja malih i srednjih poduzeća, potpuna funkcionalnost zone koja je spremna za provedbu poslovnih aktivnosti malih i srednjih poduzeća iz Šibensko-kninske županije i iz inozemstva, te sudjelovanje poduzetnika, menadžmenta, zaposlenika, potencijalnih poduzetnika i zaposlenika, te svih korisnika zone na programima obrazovanja u trajanju od 16 dana ili korištenjem usluga savjetovanja u trajanju od 80 sati koji imaju za cilj povećanje svojih kapaciteta i unaprjeđenje svog poslovanja za 70%.

Završetkom projekta, poduzetnička zona veličine 210.000 m2 industrijskog dijela je u potpunosti opremljena s dodatnih 1,9 km vodovoda, kanalizacijskim sustavom, sustavom za pročišćavanje otpadnih voda, te s 1,4 km asfaltirane ceste i 35 uličnih svjetiljki.

Ciljne skupine projekta su mali i srednji poduzetnici i obrtnici koji su već ugovorili ili pokrenuli ulaganja u samu zonu i njihovi zaposlenici, novi potencijalni  zainteresirani ulagači i inicijatori poslovnih aktivnosti unutar zone, budući poduzetnici, obrtnici, ali i nezaposleni, radno sposobni stanovnici grada Skradina i okolnih ruralnih općina, odnosno budući zaposlenici u zoni. Zona će svoje aktivnosti posebice usmjeriti poticanju razvoja inovativnog zelenog poduzetništva koje bi u kombinaciji s postojećim turističkim potencijalom područja omogućilo održiv društveno-gospodarski razvoj i unapređenje demografske slike cijele gravitirajuće regije kroz otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta u proizvodnim, ali i uslužnim djelatnostima.

Grad Skradin neće stati samo na izgradnji poduzetničke infrastrukture. On će i dalje ulagati u promociju zone i cijelog skradinskog područja u privlačenju kvalitetnih, društveno i ekološki prihvatljivih investicija, uređenje prometne infrastrukture i povezanosti, razvoj novih projekata za strukturne fondove EU i drugih aktivnosti s ciljem stvaranja poticajne poslovne klime i preduvjeta za održivi razvoj i otvaranje radnih mjesta na području Grada Skradina i šireg okruženja. 

 

 

 

 

 

Read 4899 times
Rate this item
(1 Vote)
More in this category: « Korisne informacije