Ned, Sep 20, 2020
EU

Skradin

Grad Skradin kao jedinica lokalne samouprave obuhvaća prostor od 186,79 km2 na kojem se nalazi 21 naselje Skradin – sjedište Grada, Bićine, Bratiškovci, Bribir, Cicvare, Dubravice, Gorice, Gračac, Ićevo, Krković, Lađevci, Međare, Piramatovci, Plastovo, Rupe, Skradinsko Polje, Sonković, Vaćani, Velika Glava, Žažvić i Ždrapanj. Cijeli prostor, prema popisu stanovništva iz 2001. god. naseljavalo je 3 986 stanovnika. Sam Skradin, kao gradsko sjedište, spominje se u pisanim dokumentima više od 2 000 god. kao rimska Scardona, bio je kroz povijest i središte pokrajine i biskupsko sjedište, a danas je pod zaštitom Ministarstva kulture kao zaštićena urbana jezgra.

Budite najvažniji dio savršenstva.

Kada govore o 6000 godina Skradina, povjesničari razloge traže u položaju i geostrategiji. Jer povijest uvijek traži velike i razumne razloge.Istina je često puno jednostavnija jer ljudi su pametniji od povijesti.  Skradin je jednostavno čaroban u svakom svojem detalju. U glasnoj tišini jutra koja Vam se uvlači pod kožu i u gromoglasnoj klapskoj pjesmi koja ulazi direktno u srce.U miru samostana na Visovcu i u eksploziji vodenih kapi Skradinskog buka. U svakom Vašem uživanju u hrani koja je vješto zaobišla hladnjake i zamrzivače, te kradljivce okusa, i besprijekorno svježa dospjela na vaš stol. Takav je Skradin - malen, slikovit i ukusan, na mjestu gdje rijeka ljubi more tako strasno. Takav je Skradin - savršen, kako pred 6000 godina, tako i danas.

Gradska jezgra

Skradin je romantičan mediteranski grad s uskim popločenim ulicama, prolazima, voltama i skalinama. Cijela je gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture. U njoj se nalaze kuće koje uglavnom potječu iz 18. i 19. stoljeća i ožbukane su na način tipičan za Veneciju i područje njezina utjecaja. Na skradinskim ulicama pronaći ćete ugodnu atmosferu maloga dalmatinskog mjesta, osobito u vrijeme Skradinskog festivala klapskog pjevanja (a capella pjevanje tipično je za hrvatski Jadran) ili za svetkovinu Male Gospe.

Tajna Skradina

Na prvi pogled mirne obale grada Skradina vjerojatno vam neće otkriti tajnu njegove gradske kulture starije od dvije tisuće godina. "Gradske kulture? Pa tu ne živi više od 500 stanovnika!" možda ćete primijetiti. Ali grad ne čine milijuni stanovnika, nego osjećaj povezanosti među ljudima, poštovanje javnoga dobra i društvenih pravila. Grad je stanje duha i način života, u tome je tajna. A tajna drevnoga Skradina krije se u skladu dobroga strateškog položaja, plodnih polja, riječnih i morskih dubina i neobično lijepoga krajolika.Taj je sklad u Skradinu prenesen i na društvenu zajednicu srednjovjekovnim latinskim Statutom grada s početka 14. stoljeća, iz slavnoga doba vladavine Pavla Šubića, kada je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne. Izvorni rukopis Statuta čuva se u Veneciji u knjižnici Sv. Marka. Davno, još u 4. stoljeću, Skradin je bio središte ranokršćanske biskupije. Još ranije bio je glavni grad rimske pokrajine Liburnije, a prije toga i glavni grad Liburnije.

 

 

 

Last modified on Utorak, 02 Srpanj 2013 18:05